Flytta till en annan stad – några tips
I genomsnitt så flyttar vi svenskar ungefär 10 gånger under en livstid. I mellan 70-75% av fallen så sker flytten i fråga inom ett kortare avstånd och inom samma stad. Man kanske köper ett hus och byter från lägenhet till villa då man träffat in partner; eller ocksås så säljer man huset i fråga då barnen är utflugna och gör en motsatt resa. Flyttandet brukar avta med åren och i och med att vi träffar en partner. Vanligt är att man köper en bostad tillsammans med denne och bor där under en längre tid.
Men; det finns även andra flyttar och som sker inom ett betydligt längre avstånd. Vi har dels utlandsflytten som idag är relativ vanlig (detta av den anledningen att världen idag är mer öppen än vad den var förr) och dels så har vi även flytten som sker till en annan stad i Sverige. Här finns det olika skäl till varför en sådan sker.
Det kan handla om att man träffat sin kärlek i staden i fråga, det kan handla om en ny karriärsmöjlighet som visat sig och det kan handla om att man flyttar för att studera eller för att man – helt enkelt – tröttnat på sin nuvarande hemstad (inte sällan rör en sådan utflyttning mindre orter och i synnerhet ungdomar). Vad ska man då tänka på vid en flytt till en annan stad? Vi tänkte ge några tips som kan vara värda att ha i åtanke om du står inför detta scenario.
Ska du flytta till en ny stad? Tänk på detta!
- Ordna det praktiska först. En flytt till en annan stad görs med fördel med hjälp av en flyttfirma. Detta då en sådan har de verktyg och den utrustning som krävs för att få hela bohaget flyttat i ett och samma lass. Idag så är en flyttfirma inte särskilt dyr att anlita och den stora anledningen till detta är att man sedan augusti 2016 kan använda rut-avdraget för tjänsten i fråga. Med det praktiska menar vi även följande detaljer:
- Anmäl flytten till Skatteverket.
- Gå in och gör en kompletterade adressändring på sidan adressändring.se
- Säg upp telefon- och bredbandsabonnemang
- Skaffa en hemförsäkring till din nya bostad. Här kan det vara en god idé att passa på att jämföra priserna innan och förhandla lite.
- Kom på plats: det kommer att innebära en enorm omställning för dig. Se till att du tar dig tiden att känna in staden och lära känna den. Vi skulle säga att ett bar sätt till detta – oavsett stad – är att ta fram cykeln eller joggingskorna och avsätta en timme per dag på att jogga/cykla runt i nya områden. Ett effektivt sätt att se en stad från nya perspektiv (och skaffa dig större benmuskler).
- Hitta det sociala livet: har du ett arbete som väntar på sig i din nya stad så har du också mycket gratis. Detsamma gäller om du flyttat för studier. Om du däremot flyttat för kärlekens skull eller av någon annan anledning – ja, då kommer du på ett annat sätt att få skaffa dig nya vänner. Här gäller det att vara lite aktiv och ställa sig frågan om var man hittar sådana. Gymmet, på caféer och på krogen brukar vara säkra kort. Det är inte helt lätt; men idag så finns det även en chans att använda internet. Sök på exempelvis Facebook och förklara för en grupp i staden (sådana finns alltid) hur din situation är. Det kanske finns någon som även hon/han nyligen flyttat till samma stad och upplever samma problematik som du gör?
- Med barn? Om du/ni flyttar som en familj med barn så finns det några speciella tips och där vi förutsätter att du redan ordnat med saker som skola och förskola. Många tror att en flytt till en annan stad innebär problem för barnen. Här har man glömt att barn är experter på att knyta nya kontakter och där de direkt kan börja leka med varandra. Ibland så kan dock en knuff i rätt riktning vara nödvändig. Idrott är ett säkert kort, barngymnastik likså. Vi vill även slå ett slag för exempelvis olika lekland och annat. Kort och gott: vad brukar barn gilla? Troligt är dina barn kan hitta nya vänner på de platser som de själv gillar och om det sedan handlar om simhallen, hockeyrinken, fotbollsplanen eller leklandet spelar ingen roll.
Har du rätt till flyttersättning?
Om du ska flytta till en annan stad av jobbrelaterade skäl så kan du ha rätt till skattefri flyttningsersättning från din arbetsgivare – eller från allmänna medel. I detta ingår bland annat följande:
- Alla utgifter för packning och uppackning samt transporten av allt det bohag som er familj äger och ska flytta. Här inkluderas även exempelvis båt, bil, cykel och andra lösa saker.
Det här gäller även om du skulle byta jobb inom samma koncern – men där den nuvarande tjänsten ska utföras i en annan stad – eller om du byter arbetsort i en pågående anställning. Titta upp allt det här innan du flyttar; här finns det pengar att tjäna.